Castagnary +

 

Student residence – Paris XVe

The 250 dwellings complex compromises of flats for young workers, migrant workers and students. The programs are composed into four volumes that align with the adjoining buildings. The massing of the building is tapered on the south elevation due to the perimeter of the property line. The building’s mass then stretches along the connecting axis of Castagnary Street and the Montparnasse station rail network. The site’s context differs greatly so the building’s response on Castagnary Street is a variation of façade alignments on each floor. However on the railway elevation, the building plays with an invisible boundary within the buildable area. The building has continuous floor slabs to form an emphasis on horizontality, a common trait in the surrounding site. The building uses flexible structural frames which can accommodate a variety of facades and urban volumes. Dwellings divided into two types that range in different width and depth however both benefit from large openings. The glazed façade wraps the building on the south elevation to highlight the prow of the building. On the ground floor, the retail spaces contribute to the lively atmosphere on the street, while the entrance halls is directly connected to the garden protected from the nuisances of the railway.  The garden is a shared common space enjoyed by the office and residential tenants of the dwelling.

 

Program  250 dwellings, social residence for young workers, student residence, home for migrant workers, retail spaces
Client  OPH Paris Habitat
Area  5 409 m²
Budget  15 000 000 €
Architects  Muoto
Consultants  Fabrice Bougon, Facéa
Year  Competition 2013

Certification Bbc rt 2012