Boulogne +

School Group – Boulogne Billancourt – ZAC Rives de Seine

 

Situated on a triangular site as part of the large “Rive de Seine” project in Boulogne-Billancourt, the new school group fits into a contrasting urban context and faces a large public plaza that allows access to both schools while creating a link to the secondary school across the street. Navigating a transition between urban fabrics, the building draws a crenulated skyline which develops different profiles the length of the streets it borders. This composite form is clad with anodised aluminium to produce a homogenous facade, whose finely ribbed surface is animated by metallic reflections whose nuances of colour create an engaging patchwork effect. In contrast, the glazed ground floor addresses the scale of the street, all while preserving the privacy of the students within. The general organization of the school defines a compact building, with highly visible entries and clear circulation. The kindergarten benefits from a generous patio while the elementary school enjoys an L shaped terrace, with both possessing an ideal southern orientation while maintaining a level of protection from the surrounding neighbourhood. The prominent gymnasium occupying the western corner acts as an urban marker accessible from both the school and the public space.

Program  Nursery and elementary school with 18 classrooms, a preschool facility, a gymnasium open to public and a public square
Client  SAEM Val de Seine
Area  5 058 m² SHON
Budget  11 000 000 €
Architects  Muoto

Consultants  Betom, CapTerre, Alternative
Year  2013 – 2018