Clichy +

Educational cluster – Clichy-la-Garenne

 

This school complex is situated on a former industrial site, dating from the 19th century, which is currently being turned into a green park. The project was conceived of as a fragment of the surrounding park, and the ground on the site was carved out to accommodate the future building. The roof of the new school building is covered with a thick layer of natural soil planted with grass, level to the adjacent park. The playgrounds of both primary and elementary schools are cut out as two patios. This configuration ensures privacy and protection for the children, while the translucent surface of the exterior glass façade provides soft and natural lighting of the peripheral corridors. The two schools contain 13classrooms, one shared dining hall and mutualised rooms. All of the interior spaces benefit from a direct view of the courts, as well as direct access. The peripheral corridors respond to several purposes: not only do they work as public circulation but also as exhibitions spaces, locker rooms and a thermal barrier stretched all around the building. Therefore, environmental quality of the building does not rely on additional technical and complex devices, but on architectural elements fully integrated into the functional and aesthetic aspects of the project. They identity of the building is marked by mythological figure such the “cave”, an underground playground space, the pyramid technical towers situated on the roof, and a labyrinth pattern covering the ground of outdoor playgrounds.

Program  Kindergarten and elementary school of 13 classes, after-school programs & community centre, restaurant
Client  CITALIOS
Area  5 000 m²
Budget  11 000 000 €
Architects  Muoto with Jean de Giacinto Architecte (representative)
Consultants  ARTELIA, NOBATEK, Cuisinorme, IDB Acoustique, Anne-Flore Labrunie
Year  2010 -2017