Saclay +

Public condenser Campus Paris–Saclay – Paris-Saclay University Campus

 

This university centre is a place of shared and mutualised activities, adhering to the goal of initiating exchanges between various campus users : students, researchers, teachers and local employees. The building establishes an architectural symbol, which prefigures the active and urban futures of Saclay’s campus. The different activities are organised in a series of superimposed terraces that range from a public square to a wide roof-terrace dedicated to sports. A café, a university restaurant, a reception and entertainment area, fitness rooms and outdoor playgrounds are suspended vertically to provide, at every level, a panoramic view on the landscape of the plateau of Saclay. As they are visibly displayed on the exterior of the project, the activities themselves become the real facade of the building. A monumental staircase, which serves as a central public space, articulates visually and functionally the various programs. This organization forges an open and flexible space, which operates 24 hours a day. All activities are accessible independently from the stair. On the scale of the district, a public square between the existing Engineering School and the future campus centre composes a new public space ideal for meetings and events, while serving all users of the community.

 

Program Restaurant, cafeteria, indoor and outdoor sports facilities and various public spaces: a pedestrian square, street terraces, park ares for deliveries, bikes and cars
Client  Etablissement Public d’Aménagement Paris Saclay (EPAPS)
Area 4097 m²
Budget  6.500.000 €
Architect  Muoto
Consultants  Y Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
Year  2011 – 2016

 

Award Equerre d’Argent 2016
Bauwelt-Preis 2017