Magasin 4 +

Magasin 4 – Brussels, Belgium
 
“Magasin 4, the Mecca of punk-rock culture in Brussels is saved !” The new concert venue is located along the Charleroi canal and is part of a landscape of logistical activities. Its architecture responds to the post-industrial identity of the neighborhood and of the music itself. It takes warehouse architecture as a reference, borrowing the vocabulary and technical devices of today’s large warehouses, such as sliding sectional doors, the rack structure and prefabricated alveolar concrete slabs. Warehouse architecture is like a large meccano, with visible and distinct components. This meccano principle consists here in creating a building that can be both assembled and disassembled. It responds to the challenge of its potential evolution by offering the possibility of building a roof extension thanks to its rolled-up beams, and of recycling its own materials.
Program Concert venue for the underground club Magasin 4
Client City of Brussels
Surface area 749 sqm
Budget 985 270 €
Architect Muoto
Consultants Servais Engineering Architectural, Energ-Ir, Kahle Acoustics, Pierre Berger, PS2
Year 2021