Bois d’Arcy +

 

Technical station – Bois d’Arcy

 

Two gas regulator stations were designed for GRTgaz, a branch company of Gaz de France, both of which are situated in residential suburbs, the cities of Choisy-le-Roi and Bois d’Arcy, on the outskirts of Paris. The station n°1 comes as the “first stone” of urban redevelopment in a residential area east of Choisy-le-Roi. It was conceived as a white pavilion: an airy birdcage of perforated metal settled lightly upon a concrete box. The concrete box, containing all the technical fittings, is embedded in the existing slope, while the birdcage appropriates the role of the typical fence in restricting public access and includes operable skylights to facilitate immediate gas decompression. Station n°2 is situated in Bois d’Arcy, adjacent to a greened square. In order to preserve the environment, the metal fence encircling the concrete service block was conceived as a structure for climbing vines. As the vegetation grows onto the mesh, the tent-like design transforms into a vertical extension of the green surface of the square, veiling the technical function of the post. As a result, both designs take generic technical entities and seek to redesign them in a manner which enables their seamless integration with the local conditions to stand as site-inspired architecture rather than an overt display of interior function.

Program Gas regulator station
Client Gaz de France (GRT Gaz)
Area 70 m²
Budget 120 000 €
Architects Muoto with Mieko Levy-Kobayashi
Technical Study Philippe Smith
Year 2008