Sorbonne +

University restaurant – University Paris-Sorbonne, Paris
 
The extension of the Cafeteria Malesherbes consists of a series of levels that unfold above the artificial ground of an inner courtyard. The project reflects an organic conception of the site, which derives its principles from the observation of both the solar exposure of the courtyard and daily walked pathways. Its horizontal configuration helps to spread the load of construction evenly, but first aims to bring together the areas of consumption, reception and meeting in the same central space. The cafeteria extension creates a new link between the surrounding buildings and renews the use of the courtyard by the means of new devices. The lower court acts as a continuation of the new dining hall thanks to its glazed façade. The covered passageway is both used to exit the restaurant and to access the administration. The canopy offers the existing reception hall a protective threshold and incorporates a stairway to the large upper terrace. The smaller triangular terrace replaces three existing emergency exits and links the lecture theatres to the courtyard. The larger terrace offers an ideal exposure to sunlight for outside activities and relaxation.
Program Extension of the Malesherbes cafeteria
Client Université Paris-Sorbonne Paris IV
Area 785 m²
Budget 1 700 000 €
Architect Muoto
Consultants Michel Forgue, Louis Choulet, Batiserf, Novorest
Year Competition 2012